worklifepartners.dk

Work-Life Balance Teorien Forklaret

Skrevet d. 13. December 2019

Work-Life balance handler i bund og grund om, at man formår at fordele sine vågne timer på en måde, hvor arbejde og privatliv fylder nok til at det er tilfredsstillende for individet behov for arbejde/privatliv, men ikke i sådan en grad, at det er altoverskyggende.

Som navnet indikerer, så handler det om balance. Men hvor ligger balancen? Ligger den der, hvor arbejde og privatliv fylder præcist lige så meget? Det korte svar er nej. Balance er enormt individuelt, og balance betyder ikke, at privatliv og arbejde skal fylde lige meget.

Eksempelvis vil nogle finde balance i en fordeling, der lyder på 70% arbejde og 30% privatliv. Andre vil gå i modsatte retning, eksempelvis med 60% privatliv og 40% arbejde. Det er meget individuelt, og handler i høj grad om prioriterer, værdier og mål.

10 myter om Work-Life Balance

Myte 1.
-
Balance kommer kun, hvis vi arbejder mindre

Myte 2.
-Flere arbejdstimer er lig med højere produktivitet

Myte 3. 
-Stress er selvforskyldt, og kommer kun, hvis du ikke har fundet balancen

Myte 4.
-Balance er et liv fuld af nydelse

Myte 5.
-Arbejdsliv og privatliv skal fylde lige meget

Myte 6.
-For meget fleksibilitet gør det umuligt at adskille arbejde for privatliv

Myte 7.
-Balancepolitikker og flextid er kun for børnefamilier

Myte 8.
-Privatliv er udelukkende familieliv

Myte 9.
-Fleksibilitet er en belønning/personalegode.

Myte 10.
-Balance i arbejdslivet og fleksibilitet er ren luksus

Tak til Net2Kompagniet
Tak til Net2Kompagniet for deres støtte i forbindelse med denne artikel.  Find mere information om dette på https://www.net2kompagniet.dk/

Næste indlæg
Feriepenge er jo heldigvis noget, vi alle optjener igennem vores liv, når vi arbejder eller leder efter arbejde igennem jobcenteret. Dog skal vi selv ansøge om dem, eller i hvert fald de fleste af os. Dette gør du inde …
Der er mange måder at få succes på. Især fordi, at der er mange måder at definere succes på. Det kan både være professionelt, personligt, som organisation, med en partner eller noget helt andet. Uanset hvad, så kan du br…
Langt de fleste personer på arbejdsmarkedet vil rigtig gerne forfremmes. Dette betyder som oftest spændende arbejdsopgaver, personlig udvikling, mere i løn og mere ansvar, bare for at nævne et par ting. Problemet er selv…
Den bedste arbejdstelefon afhænger meget af den enkeltes profession og daglige opgaver. For en almindelig kontorarbejder vil det være stort set ligegyldigt, hvilken telefon man vælger. Der vil en ganske almindelig Iphone…
Det er endnu ikke afgjort, hvilken arbejdsplads, der er den bedste i 2020. Dette skyldes naturligvis, at 2020 langt fra er ovre, hvorfor “konkurrencen” stadig er i gang. Dog kan vi uden problemer kigge på, hvilken arbejd…
Har du taget en erhvervsuddannelse eller har du været til jobsamtale i en større virksomhed? Så har du højst sandsynlig stiftet bekendtskab med en personlighedstest. En af de mest kendte er DISC. Man kan sige mange ting…
Konsulenter er et vidt begreb, som bruges flittigt i erhvervslivet. Er du i tvivl om, hvad det egentlig betyder? Der er nemlig mange forskellige former for konsulent job. Vi uddyber, hvad en konsulent er. Hvad er en kon…